FTP is ontstaan in 1971 en het is de afkorting van File Transfer Protocol. Als je deze afkorting vertaalt kom je erachter wat het precies is: Bestandsoverdracht Protocol. Het is een uitermate snelle en makkelijke manier om bestanden uit te wisselen tussen twee computersystemen.
Er zijn dus twee kanten bij deze communicatie. Het systeem waar je bestanden naartoe stuurt (uploaden) noem je de FTP server. De kant waarmee je bestanden van de server haalt (downloaden) heet de FTP client. Je kunt FTP dus gebruiken voor zowel uploaden als downloaden.
In de praktijk zie je het woord FTP vaak in combinatie met websites. Dat is ook waar ik in dit artikel de focus op leg.
FTP en websites: hoe werkt dat?
Een website bestaat uit bestanden. Dit kunnen er een paar zijn, maar ook een heleboel. Als je een website maakt moet je deze bestanden uploaden naar een webserver zodat mensen de website ook daadwerkelijk kunnen bezoeken.
Het uploaden van de website bestanden kun je doen via FTP. Hiervoor zijn diverse FTP programma’s beschikbaar.
Uploaden via FTP
De procedure voor het uploaden is als volgt:
- Je maakt verbinding met de FTP server.
- Nadat de verbinding tot stand gebracht is blader je op de server naar de map waar je de bestanden wilt uploaden.
- Vervolgens selecteer je op de client (je computer) de bestanden die je wilt uploaden.
- Nu kun je de bestanden uploaden.
Downloaden via FTP
Op een soortgelijke manier kun je ook bestanden downloaden van de server naar je computer Alleen kopieer je in dit geval de bestanden van de server naar je computer in plaats van andersom (computer naar server). Zo heb je een back-up van de bestanden van je website. Het is altijd verstandig om een back-up te hebben.
Zoals je hierboven ziet is het uploaden en downloaden van de bestanden van je website via FTP helemaal niet zo ingewikkeld.