De QR code is vergelijkbaar met de bekende streepjescode, maar dan een tikkeltje anders.
Een reguliere barcode is te vinden op een groot aantal producten. In de meeste gevallen heeft een dergelijke code enkel administratieve doeleinden. Een QR zeker niet!
Historie
Ondanks het feit dat in Nederland de QR codes nog niet zo lang voorkomen, is de techniek toch al vrij oud. In 1994 ontwikkelde het Japanse bedrijf Denso-Wave de tweedimensionale streepjescode.
De aanleiding hiervoor was de autofabrikant Toyota, waarvan Denso een toeleverancier is. Toyota wenste een betere manier om onderdelen te identificeren. Daarop ontwikkelde dochterbedrijf Denso-Wave de QR methode.
QR code tegenwoordig
In Japan kwamen mobiele telefoons met camera’s en internettoegang vrij vroeg op. Zo ontstond het idee om meer met QR codes te gaan doen. Tegenwoordig duiken QR codes op in bijvoorbeeld kranten en tijdschriften, op flyers en als stickers op lantaarnpalen of muren. Door de code te scannen met een mobiele telefoon ga je bijvoorbeeld naar een website (de QR code bevat in dit geval de link naar de website).
Hoe werkt de QR code
De werking van QR codes is vrij simpel. Het enige wat je nodig hebt om de codes te scannen is een telefoon met een camera en software die QR codes kan lezen.
De verzender van het bericht (bijvoorbeeld de fabrikant van het product of de adverteerder) maakt gebruik van een QR code generator. Die zet voor mensen leesbare tekst om in een QR code. De QR code is eigenlijk niets anders dan een opdeling in vierkantjes. Elk vierkantje is gevuld met een kleur (meestal zwart) of blanco (wit) gelaten.
Er zit een standaard structuur in de QR afbeelding om de data goed te kunnen verwerken.
In bovenstaande afbeelding kun je de structuur herkennen. De versie informatie is weergegeven in paars, het formaat is weergeven in blauw, de positidetectie in rood, de uitlijning in groen, en de timing in geel.