3D brillen zorgen voor mooie effecten, maar kunnen ook best irritant zijn.
Gedurende een film van 2,5 uur met een zware bril zitten (soms zelfs over je eigen bril heen) is niet bepaald handig.
Kenmerkend voor 3D films is dat ze tot voor kort enkel in de bioscopen te zien waren door de ingewikkelde technieken. Zou het niet geweldig zijn om thuis ook 3D films te kunnen kijken?
Gelukkig staan de ontwikkelingen op dit gebied niet stil. Er zijn diverse technieken bedacht om 3D zonder bril mogelijk te maken. Maak kennis met 3D TV.
Autostereoscopische schermen
Sinds het begin van 2010 begint 3D TV op te komen. Deze 3D TV’s hebben allemaal een autostereoscopisch scherm. Dit wil zeggen dat het scherm zelf het 3D beeld genereert en er geen 3D-brilletje voor nodig is om het 3D effect te kunnen zien.
3D TV’s werken echter niet altijd hetzelfde. Ook daar zijn, net als met de brilletjes, verschillende manieren voor.
Parallax barrier
De eerste manier is gebruik maken van een parallax barrier filter. Dit filter zorgt ervoor dat bepaalde gedeeltes van het scherm enkel in het linkeroog terecht komen. De andere gedeeltes komen in het rechteroog terecht.
Helaas heeft dit systeem twee grote nadelen.
Het eerste is dat er licht wordt tegengehouden. Daardoor zal het beeld vrij donker zijn.
Grootste nadeel is dat er bij dit systeem slechts één kijker kan zijn die zich ook nog eens op de goede plaats moet bevinden. Bij meerdere kijkers of een verkeerde plek voor het scherm en je kunt het 3D beeld niet goed zien.
Multi-view scherm
Om het autostereoscopische scherm geschikt te maken voor meerdere kijkhoeken (en dus voor meerdere kijkers) moet er iets anders gebruikt worden dan een parallax barrier.
Daar komt weer de natuurkunde om de hoek kijken.
Door een reeks lenticulaire lenzen naast elkaar te zetten kan er een bepaald afbuigingspatroon van de lichtstralen gemaakt worden. Zo krijg je delen waar enkel het linkerbeeld zichtbaar is en delen waar enkel het rechterbeeld zichtbaar is.
Hoewel je nu vanuit meerdere posities kunt kijken, werkt het nog niet super. De positie van de ogen is niet altijd optimaal waardoor zich een vertekend beeld vormt.
3D TV in 2010
Doordat de autostereoscopische schermen nog niet volledig goed werken, kiezen tv fabrikanten vaak nog voor een optie met brilletjes. Als je geen gadgetfreak bent die elk nieuwste technisch snufje wilt hebben, dan is mijn advies om nog even te wachten met de aanschaf van een 3D tv.
De toestellen zijn nog vrij duur, over een tijdje zullen ze waarschijnlijk een stuk goedkoper zijn. En de techniek is dat misschien zover dat je geen bril meer nodig hebt voor een goede 3D weergave.