Een QR code ziet er niet alleen anders uit dan een streepjescode, er is een aantal belangrijke verschillen tussen beide codes.
Het meest belangrijke verschil is de opslag van data. Bij een streepjescode wordt informatie enkel in de breedte (horizontaal) opgeslagen. Een QR code gebruikt zowel de hoogte en de breedte door informatie zowel horizontaal als verticaal op te slaan.
Streepjescode | QR code |
Grotere opslag
Een reguliere streepjescode kan ongeveer 20 nummers bevatten. Een QR code kan honderden keren meer informatie bevatten. Dit heeft te maken met de manier waarop de data wordt opgeslagen (zie de afbeelding hierboven).
In één QR code kunnen maximaal 7,089 nummers opgeslagen worden.
Kleinere formaten
Doordat een QR code data bevat in zowel horizontale als verticale richting, is deze veel kleiner dan een traditionele streepjescode. Een QR code kan qua formaat ongeveer 10% zijn van een streepjescode en toch dezelfde hoeveelheid data bevatten.
Er bestaat zelfs speciale Micro QR code voor als je nog kleinere codes wilt. Deze kleine codes zijn handig voor plaatsen waar je slechts beperkte ruimte hebt om je code te plaatsen.
Bestand tegen vuil en beschadigingen
In de QR code is een bepaald niveau van foutcorrectie ingebouwd. Hierdoor is een afbeelding bestand tegen vuil en beschadigingen. Tot maximaal 30% van een code kan “gerepareerd” worden.
Leesbaar vanuit elke positie
Door het gebruik van positiedetectie is het mogelijk om de QR code vanuit elke hoek te scannen. Het maakt dus niet uit of je de code recht voor de scanner houdt of niet. QR codes die scheef geplakt zijn of op de kop staan vormen geen enkel probleem.